Piva a pivovary

Neratovák
Privátní značka neratovické restaurace Oskar, vařená ve strakonickém pivovaru. Jedenáctistupňový ležák je zástupcem klasických spodně kvašených piv, vyrobený z ječného sladu, vyznačující se plnou sladovou chutí. Ve stánku Neratováka ochutnáte i další piva z produkce strakonického pivovaru Dudák: Otavský zlatý 12° a polotmavý ležák Klostermann 13°. 
www.facebook.com/oskar.krsek?fref=ts


Kaberna
První a dosud také jediný neratovický minipivovar, sídlící na druhé straně Labe, v Mlékojedech. Sládek a majitel Jaroslav Verner otevřel pivovárek v roce 2016 a za dva roky fungování opakovaně zvětšil. Kabertna vaří nefiltrovaná, nepasterizovaná piva, kvašená klasickým spodním i populárním svrchním způsobem. V nabídce jsou jak nízkoalkoholická piva (Kabrňáček 8°), tak i klasická výčepní piva (Kabrňák 11°) ale i speciály, například Kabrňák 14°, Stout Chilly, nebo třeba Zabiják iluzí.
www.kaberna.cz


Pivo Moucha
Minipivovar Moucha vznikl před pěti lety jako létající pivovar, od konce roku 2016 sídlí sídlí v areálu bývalého pivovaru Braník, kde se pivo vařilo od 18. století až do ledna roku 2007.  Šéf pivovaru stejného jména začal vařit pivo v bývalých stájích pivovaru, kde se také nachází pivovarská prodejna a soukromý klub Mušárna. Specializuje se na spodně kvašená piva, většina názvů piv (Moucha, Masařka nebo Mušák) jsou laděná k názvu pivovaru. Výjimkou je dvanáctistupňové pivo Moniak, jehož název je upomínka knížecího rodu, ze kterého Moucha podle svých slov pochází.
www.mouchapivo.cz


Hangár
Létající pivovar z pražských Letňan, vznikl v lednu roku 2017 s plánem přistát a usadit se ve vlastním. Ve vaření piva nejsou v Hangáru nováčci, vycházejí ze spolku přátel, který si v roce 2012 založil Pivní kroužek, jehož cílem bylo vaření piva pro vlastní (s)potřebu. Řada členů, včetně sládka Luboše Bokštefla, absolvovala dálkové studium na “pivařské průmyslovce” v pražské Podskalské ulici. Do doby rozjetí výroby ve vlastním pivovaru vaří Hangár v pivovarech, jež mají volnou kapacitu, zejména v Lounech. Pivovar se specializuje na svrchně kvašená piva, proslavený je především Pilot IPA 15° s trojicí chmelů (Polaris, Chinook a Cascade) či mnichovským sladem, který pivu dodává barvu a vyšší plnost sladového těla s jemnými karamelovými tóny. 
www.pivovarhangar.cz/#!tab-curriculum


Pivovar Chříč
Minipivovar Chříč na severním Plzeňsku obnovil svou činnost po sedmdesáti letech, aby navázal na tradici vaření piva od roku 1567. Oprašuje téměř nepoužívané technologie a postupy, unikátní je například měděná varna s přímým dřevním otopem. Pivo zde zraje na otevřených spilkách a není znehodnoceno filtrací ani pasterizací. Vlajkovou lodí je Pazdrát, prvotřídní ležák, vedle toho nabízí pivovar také sezónní speciály, svrchně kvašená piva a vlastní limonádu. Pivovar funguje i jako chráněná dílna – dává práci několika lidem s mentálním postižením.
www.pivovarchric.cz


Konrad
Pivovar z Vratislavic nad Nisou, na předměstí Liberce, je následníkem původního - téměř 150 let starého - pivovaru Vratislav. Toho bohužel zahraniční majitelé v roce 1998 zavřeli a produkci přesunuli na pražský Smíchov. V roce 2000 se ve Vratsialvicích začalo znovu vařit pivo, noví vlastníci areálu museli kvůli ochranné známce zvolit nový název a volba padla na Konrada, který byl mladším bratrem knížete Vratislava. Nicméně, ve Vratislavicících se před 120 lety také narodil německý nacistický politik Konrad Henlein. Konrad v současnosti produkuje 17 druhů piva, vedle “klasiky”, 11° Vratislavického ležáku, se daří dvacnáctce, která na soutěži v Anglii předloni získala zlatou medaili za nejlepší ležák českého typu. Nově se Konrad pustil i do svrchně kvašených piv.
http://pivo-konrad.cz


Česká Kamenice
Obnovený pivovar v České Kamenici zahájil provoz v roce 2015 po více než šedesáti letech chátrání barokního areálu. Navazuje na dlouhodobou tradici, první pivovar s palírnou v severočeské Kamenici vznikl již v roce 1640. Široká nabídka piv čítá jak klasické ležáky, tak i řadu speciálů - desítku Kamenický Dukát, jedenáctku Zlaťák, dvanáctistupňovou Podkovu, či polotmavý 13stupňový speciál Kamenický Poklad.
www.pivovarkamenice.cz/pivovar-a-palirna-kamenice/


Zichovec
Zichovec, malou poklidnou vesničku deset kilometrů od Slaného, ještě před deseti lety znalo jen pár lidí z  blízkého okolí. Pak Ivana Husák dostal nápad vybudovat v  obci pivovar s  restaurací. V létě roku 2012 se v  zichoveckém pivovaru uvařila první várka piva. Zpočátku se v Zichovci zaměřovali na klasická piva plzeňského typu a také černé. Časem se však začali stále víc věnovat speciálům, z nichž jsou některé opravdu hodně zajímavé. Třeba pivo, které leží rok v dubových sudech po skotské whisky. Časem začal být zichovecký pivovar malý, tak rodinný pivovar vybudoval zbrusu novou výrobnu v Lounech, kde se vaří spíše klasické ležáky. Z produkce zaslouží zmínku výtečná zichovecká desítka a  dvanáctka, které nesou jméno Krahulík (po dědečkovi), stále významnější je produkce speciálů, zejména svrchně kvašených piv, jako jsou Mosaic Ale a Zichovec IPA. Za zmínku stojí i polotmavý ležák Magor 15° nebo velmi žádaná novinka poslední doby, ejlový speciál Juicy Lucy typu New England IPA, které speciální dávka aromatických chmelu přidává štavnatost i aroma tropického ovoce. 
www.novanaves.cz/nase-piva 



Falkenštejn
Když se v létě roku 2013 otevřel na náměstí v Krásné Lípě nový pivovar Falkenštejn, naplnila se po mnoha desítkách let tradice vaření piva v tomto severočeském městě. Název Falkenštejn je spojen se symboly skalní pískovcové krajiny Českosaského Švýcarska – skalním hrádkem Falkenštejn u Jetřichovic, a také s mohutným pískovcovým masivem Falkenstein u německého města Bad Schandau. Pivovar si zakládá na vynikající kvalitě piva při výrobě uplatňujeme poctivou řemeslnou práci a nedělá žádné dodatečné úpravy. I proto je základní nabídka omezena na čtyři piva českého typu a jedno svrchně kvašené typu APA, jež jsou během roku doplňovány různými speciály. Do Neratovic přijede Falkenštejn s točeným klasickým, spodně kvašeným ležákem 11°, a svrchně kvašeným APA speciálem Svižnej Emil, v kterém se kombinuje český a americký chmel. V lahvi bude rovněž dostupný polotmavý ležák Ostroff, 13stupňová APA, svrchně kvašená Náhlá smrt 22°, nebo spodně kvašený speciál Zkouřená čarodejnice.
 www.pivofalkenstejn.cz   



Cvikov
V severočeském Cvikově se pivo vařilo již od roku 1560, kdy 72 měšťanů získalo privilegium k vaření pšeničného piva a výrobě sladu. Po úspěšných letech přišel rok 1948, znárodnění, centralizace výroby a v roce 1968 byl cvikovský pivovar uzavřen. Jeho nová etapa se začala psát v roce 2013, kdy novoborský podnikatel Jiří Jakoubek a další nadšenci obnovili téměř půl století přerušenou tradici vaření piva. V areálu pivovaru mezitím fungoval autoservis, diskotéka, bazar nábytku, nebo pěstírna žampionů. Ve Cvikově si zakládají na svých ležácích, ať už je to dvanáctka Klíč, jedenáctka Hvozd, výčepní desítka Luž, nebo nízkoalkoholické pivo s příznačným názvem Sklá 8°. Do Neratovic přijede pivovar i se Sváteční 13°, polotmavým ležákem ze tří druhů sladů (plzeňský, bavorský a karamelový), či řádně hořkým Klíčem 12°. 
www.pivovarcvikov.cz  



Dachovar
Létající pivovar Dachovar vznikl díky fascinaci pivem, kdy se zkušený sládek, obchodník s pivem a zkušený výčepní a zároveň vizionář dohodli, že založí vlastní značku, která nebude jen prací, ale i srdeční záležitostí. Pivovar stvořili podle toho, jak si myslí, že by pivo mělo chutnat, vonět a vypadat. Základem produkce je Grenadýr, světlý hořký nefiltrovaný ležák plzeňského typu, uvařený z českého sladu, chmelu a vody podle zvyku a fortele z 19. století. Jak tvrdí sládek Ondřej Dachovský, oplývá silou (má skoro 13 stupňů), výraznou hořkostí (IBU 50) a lahodnou plností, které je docíleno použitím tří druhů chmelů. Na každý kvartál, počínaje létem 2018, plánují v Dachovaru uvádět nové, sezónní pivo. Letos v červenci tak přijde na čepy novinka Regiment, staré české červené pivo.
www.dachovar.cz  


Konopex
Konopné pivo KONOPEX 11° je spodně kvašený, nefiltrovaný a nepasterizovaný ležák. Od klasických piv se liší tím, že konzumenty spíše energeticky povzbuzuje, než utlumuje. Pivo je charakterizováno svou vysokou plností, odpovídající hořkosti, zlatavé barvy, s lahodnou vůní a chutí konopí … je harmonizující! Je vařeno na základu z kvalitních žateckých chmelů, doplněné o květy konopí setého – pěstováno na Moravě. Konopí seté má nízký obsah THC (max do 0,3%), má vysoký obsah dalších cannabinoidů jako například CBD, které jsou pro lidský organismus a jeho imunitní systém velice důležité a prospěšné.
http://konopex.cz/konopne-pivo/  


Pivovar Mlýn
Zbrusu nový pivovar Mlýn ze Střížovic u Štětí byl - v opravdu bývalém mlýně - slavnostně otevřen v září roku 2017. Majitelé původně předpokládali, že se výhledově dostanou na roční výstav pět tisíc hektolitrů, ale zájem o “mlýnské” výtečné ležáky a zajímavé svrchňáky překvapil i je samotné. O čemž svědčí i prohlášení pivovaru na svých webových stránkách: “Budujeme rychleji než papírujeme, takže restauraci ještě nemůžeme otevřít”. Pivovar Mlýn tak zatím prodává pivo především “přes ulici”, tedy v KEG sudech a PET lahvích, a také na pivních akcích. Prohlášený je 12stupňový světlý ležák z ryze českých sladů, chmelený českými chmely, nepasterizovaný, nefiltrovaný a klasicky spodně kvašený. Kromě toho v Pivovaru Mlýn vyrábějí polotmavý a tmavý ležák, Pale ALE, svrchně kvašené pivo typu IPA a také pšeničné pivo.
www.pivovar-mlyn.cz   


Němý medvěd
Mělnický minipivovar Němý medvěd funguje od roku 2015. Tehdy dva mělničtí kamarádi po mnoha měsících příprav, výstavby a nespočetně vystátých frontách na úřadech - otevřeli v bývalé garáži a sklepě u rodinného domku pivovar Němý medvěd. Jak sami dodávají: svépomocí, bez dotací a díky šikovnosti mělnických řemeslníků. Základem produkce je světlý 12stupňový ležák Brtník a tmavý ležák Kňour 12%. Oblíbená je výčepní desítka Vopičák a také 11stupňový polotmavý ležák Medvěd z Vídně. Všechny medvědí pivka je možné ochutnat ve značkovém beer baru se stejným názvem na centrálním mělnickém náměstí.
www.nemymedved.cz