Piva a pivovary

Neratovák
Privátní značka neratovické restaurace Oskar, vařená ve strakonickém pivovaru. Jedenáctistupňový ležák je zástupcem klasických spodně kvašených piv, vyrobený z ječného sladu, vyznačující se plnou sladovou chutí. Ve stánku Neratováka ochutnáte i další piva z produkce strakonického pivovaru Dudák: Otavský zlatý 12° a polotmavý ležák Klostermann 13°. 
www.facebook.com/oskar.krsek?fref=ts


Kaberna
První a dosud také jediný neratovický minipivovar, sídlící na druhé straně Labe, v Mlékojedech. Sládek a majitel Jaroslav Verner otevřel pivovárek v roce 2016 a za dva roky fungování opakovaně zvětšil. Kabertna vaří nefiltrovaná, nepasterizovaná piva, kvašená klasickým spodním i populárním svrchním způsobem. V nabídce jsou jak nízkoalkoholická piva (Kabrňáček 8°), tak i klasická výčepní piva (Kabrňák 11°) ale i speciály, například Kabrňák 14°, Stout Chilly, nebo třeba Zabiják iluzí.
www.kaberna.cz


Pivo Moucha
Minipivovar Moucha vznikl před pěti lety jako létající pivovar, od konce roku 2016 sídlí sídlí v areálu bývalého pivovaru Braník, kde se pivo vařilo od 18. století až do ledna roku 2007.  Šéf pivovaru stejného jména začal vařit pivo v bývalých stájích pivovaru, kde se také nachází pivovarská prodejna a soukromý klub Mušárna. Specializuje se na spodně kvašená piva, většina názvů piv (Moucha, Masařka nebo Mušák) jsou laděná k názvu pivovaru. Výjimkou je dvanáctistupňové pivo Moniak, jehož název je upomínka knížecího rodu, ze kterého Moucha podle svých slov pochází.
www.mouchapivo.cz


Pivovar Chříč
Minipivovar Chříč na severním Plzeňsku obnovil svou činnost po sedmdesáti letech, aby navázal na tradici vaření piva od roku 1567. Oprašuje téměř nepoužívané technologie a postupy, unikátní je například měděná varna s přímým dřevním otopem. Pivo zde zraje na otevřených spilkách a není znehodnoceno filtrací ani pasterizací. Vlajkovou lodí je Pazdrát, prvotřídní ležák, vedle toho nabízí pivovar také sezónní speciály, svrchně kvašená piva a vlastní limonádu. Pivovar funguje i jako chráněná dílna – dává práci několika lidem s mentálním postižením.
www.pivovarchric.cz


Konrad
Pivovar z Vratislavic nad Nisou, na předměstí Liberce, je následníkem původního - téměř 150 let starého - pivovaru Vratislav. Toho bohužel zahraniční majitelé v roce 1998 zavřeli a produkci přesunuli na pražský Smíchov. V roce 2000 se ve Vratsialvicích začalo znovu vařit pivo, noví vlastníci areálu museli kvůli ochranné známce zvolit nový název a volba padla na Konrada, který byl mladším bratrem knížete Vratislava. Nicméně, ve Vratislavicících se před 120 lety také narodil německý nacistický politik Konrad Henlein. Konrad v současnosti produkuje 17 druhů piva, vedle “klasiky”, 11° Vratislavického ležáku, se daří dvacnáctce, která na soutěži v Anglii předloni získala zlatou medaili za nejlepší ležák českého typu. Nově se Konrad pustil i do svrchně kvašených piv.
http://pivo-konrad.cz


Zichovec
Zichovec, malou poklidnou vesničku deset kilometrů od Slaného, ještě před deseti lety znalo jen pár lidí z  blízkého okolí. Pak Ivana Husák dostal nápad vybudovat v  obci pivovar s  restaurací. V létě roku 2012 se v  zichoveckém pivovaru uvařila první várka piva. Zpočátku se v Zichovci zaměřovali na klasická piva plzeňského typu a také černé. Časem se však začali stále víc věnovat speciálům, z nichž jsou některé opravdu hodně zajímavé. Třeba pivo, které leží rok v dubových sudech po skotské whisky. Časem začal být zichovecký pivovar malý, tak rodinný pivovar vybudoval zbrusu novou výrobnu v Lounech, kde se vaří spíše klasické ležáky. Z produkce zaslouží zmínku výtečná zichovecká desítka a  dvanáctka, které nesou jméno Krahulík (po dědečkovi), stále významnější je produkce speciálů, zejména svrchně kvašených piv, jako jsou Mosaic Ale a Zichovec IPA. Za zmínku stojí i polotmavý ležák Magor 15° nebo velmi žádaná novinka poslední doby, ejlový speciál Juicy Lucy typu New England IPA, které speciální dávka aromatických chmelu přidává štavnatost i aroma tropického ovoce. 
www.novanaves.cz/nase-piva 


Konopex
Konopné pivo KONOPEX 11° je spodně kvašený, nefiltrovaný a nepasterizovaný ležák. Od klasických piv se liší tím, že konzumenty spíše energeticky povzbuzuje, než utlumuje. Pivo je charakterizováno svou vysokou plností, odpovídající hořkosti, zlatavé barvy, s lahodnou vůní a chutí konopí … je harmonizující! Je vařeno na základu z kvalitních žateckých chmelů, doplněné o květy konopí setého – pěstováno na Moravě. Konopí seté má nízký obsah THC (max do 0,3%), má vysoký obsah dalších cannabinoidů jako například CBD, které jsou pro lidský organismus a jeho imunitní systém velice důležité a prospěšné.
http://konopex.cz/konopne-pivo/  


Pivovar Mlýn
Zbrusu nový pivovar Mlýn ze Střížovic u Štětí byl - v opravdu bývalém mlýně - slavnostně otevřen v září roku 2017. Majitelé původně předpokládali, že se výhledově dostanou na roční výstav pět tisíc hektolitrů, ale zájem o “mlýnské” výtečné ležáky a zajímavé svrchňáky překvapil i je samotné. O čemž svědčí i prohlášení pivovaru na svých webových stránkách: “Budujeme rychleji než papírujeme, takže restauraci ještě nemůžeme otevřít”. Pivovar Mlýn tak zatím prodává pivo především “přes ulici”, tedy v KEG sudech a PET lahvích, a také na pivních akcích. Prohlášený je 12stupňový světlý ležák z ryze českých sladů, chmelený českými chmely, nepasterizovaný, nefiltrovaný a klasicky spodně kvašený. Kromě toho v Pivovaru Mlýn vyrábějí polotmavý a tmavý ležák, Pale ALE, svrchně kvašené pivo typu IPA a také pšeničné pivo.
www.pivovar-mlyn.cz   


Po sedmi letech amatérského vaření piv amerického stylu nabízí piva k ochutnání široké veřejnosti.
American Ale 11, India Pale Ale 15 a Cascadian Dark Ale 16 tvoří hlavní pilíře produkce.
Všechna tato piva obsahují jen a pouze americký chmel pro autentický chuťový zážitek.
www.novejsvet.cz


Pivovar Zrzavá Veverka
Českolipský létající pivovar

facebook 


Pivovar Varnsdorf KOCOUR
Varnsdorfský Pivovar Kocour byl jedním z průkopníků nového pohledu na pivo a pivovarnictví v Čechách, ukázal domácímu konzervativnímu pivaři, že pivo není jen chlazená desítka v lednici. Pivo je víc než český ležák, který se báječně skloubí s gastronomií a dá se pít podle ročního období nebo nálady. Proto nabízíme pestrou paletu pivních speciálů - od tradičních ležáků až po nejrůznější svrchně kvašené speciály, které se snažíme neustále zdokonalovat.
www.pivovar-kocour.cz  


Pivovar Čestmír

facebook